Fasadintegrerade solceller på HSB Living Lab i Göteborg.

Mar 7, 2022

Ägarlägenheter – Temadag på Citykonferensen Stockholm 24 mars


En tydlig uppgång för ägarlägenheter är utan tvekan på gång just nu i Sverige. Mest händer i Stockholmsregionen – men även ute i landet. Ökningen sedan 2019 uppgår till 45 procent.

Boverket pekar på ett behov om 650 000 nya bostäder till 2030 – ägarlägenheter är en strategisk väg för att täcka behoven och dess fördelar som boendeform ”upptäcks” av allt fler. Kommunägda Växjöbostäder är en av aktörerna som satsar på Ägarlägenheter vilket är en av de intressanta punkterna i programmet för 24 mars. Fram till nu har försvinnande få allmännyttiga bostadsbolag uppfört bostäder som ägarlägenheter, men i Växjö görs nu en satsning i regi Växjöbostäder.

– Vi har i Växjö trott på ägarlägenheter som ett mycket intressant inslag på bostadsmarknaden sedan starten och genomför nu vårt fjärde projekt med en satsning på 24 ägarlägenheter i stadsdelen Araby i Växjö. På så sätt får vi blandande upplåtelseformer och erbjuder boendeformer som fler kan attraheras av, säger Rene Jaramillo, ordförande för Växjöbostäder.

Bland de större entreprenadföretagen är det JM som tagit taktpinnen och verkligen satsar på ägarlägenheter.

– Vi märker av ett tydligt ökat intresse, och hos oss på JM erbjuder vi ägarlägenheter som en del i vårt kontinuerliga kunderbjudande, säger Olof Pettersson Herold hos JM.

Aktuell marknadsanalys

Vid temadagen den 24 mars i Citykonferensen i Stockholm, kan nu erfarenheter från ett decennium med ägarlägenheter redovisas. Under temadagen kommer deltagarna att kunna bygga på sin kunskap genom att få alla delar kring den spännande upplåtelseformen belysta. Det kommer att handla om marknadsläget, juridiken, processen, 3D–fastighetsbildning, ombildning från hyresrätt, finansiering, bankernas bedömningar och mycket annat. m.m.

Deltagarna får också en övergripande analys av ägarlägenhetsmarknaden i Sverige och hur det praktisk fungerar i verkligheten.

Svefa har gjort en uppmärksammad analys och medföljande rapport om lägesstatus och marknadsförutsättningar framåt som alla kommer att kunna ta del av under temadagen:

– Intresset för fakta, för– och nackdelar och marknadsförutsättningar för ägarlägenheter har aldrig varit starkare än vi kan se nu 2022, säger Helena Dalhamn, Affärsområdeschef hos Svefa och som också kommer att vara moderator under temadagen.

Vid temadagen kommer deltagarna också att få ta del av fler aktuella case i bland annat Järfälla och Lidingö.

Här nedan finns en länk till program och anmälan till temadagen ”ALLT om Ägarlägenheter” som äger rum i Citykonferensen den 24 mars 2022.

Konferensen erbjuder deltagande såväl på plats som digitalt över nätet.

Länk till program och anmälan

Text: Stordåhd kommunikation

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725