Dec 3, 2021

8 av 10 har svårt att göra sig av med personliga saker


Under ett årtionde hinner massvis av saker du gillar förändras och livet likaså. Man samlar på sig saker när trender kommer och går. En undersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa visar att 73 procent av svenskarna känner en lättnad efter att ha rensat bort prylar i hemmet. Tillsammans med inredaren och feng shui-konsulten Jannice Wistrand, ger Elfa insikter och tips för hur man bäst uttrycker sin personlighet i sitt hem genom sina tillhörigheter.

Det är inte ovanligt att uttrycka sin identitet genom olika personliga prylar i hemmet. Dock är det viktigt för trivsamheten att inte låta alla sina ägodelar ligga framme hela tiden. Enligt en Sifo-undersökning som Elfa har genomfört har många svenskar (84 procent) saker hemma som är svåra att göra sig av med. Det kan vara en god idé att avsätta tid för att rensa bland prylarna, ordna bättre förvaring eller möblera om. Bland de saker som är svårast att göra sig av med finns foton (53 procent), följt av arvegods (52 procent), favoritkläder och skor (34 procent), samt barnens teckningar (25 procent).

–Vår undersökning visar att hela 7 av 10 svenskar har lådor med prylar som de inte har öppnat på ett år. Förmodligen eftersom många inte har lust att städa och sortera. Med bra förvaring blir det enklare och roligare att hålla ordning, få undan det man inte vill ha framme och framhäva det man vill ska synas. Små detaljer gör stor skillnad som kan resultera i ett trivsamt och inte minst personligt hem, säger Christine Dalman, förvaringsexpert Elfa.

Nästan alla (90 procent) anser att det är viktigt med förvaring när man väljer bostad, och för 69 procent av svenskarna påverkas stämningen i hushållet negativt av oordning i hemmet. För att förebygga detta och upprätthålla välmående hemma är det därför av vikt att ha goda städrutiner samt bra förutsättningar för att kunna sortera undan prylar som används under dagarna. Nästan varannan svensk, 48 procent, ångrar inte heller att de har slängt något när de rensat i hemmet. Smarta och praktiska förvaringslösningar underlättar sortering av det man vill skänka eller sälja, samt behålla för framtiden.

Den växande trenden delningsekonomi är ett annat alternativ som innebär att inte ensamt äga sina tillhörigheter, utan att i perioder dela eller byta med andra. Det resulterar i ett cirkulärt utbyte som både ger variation i hemmet, en personlig känsla och samtidigt är snällare mot miljön.

5 tips från Jannice Wistrand om personlig inredning

För att kunna bygga upp ett hem med ordning och harmoni krävs tid och omtanke. Studio Elfas medlem Jannice Wistrand, Feng Shui-konsult och inredare, tipsar om olika sätt att optimera yta såväl som inredning - allt för att på bästa sätt ge ett personligt intryck.

 • Sortera ut godbitar ur trenderna – inred med prylar som ditt hjärta slår ett extra slag för, så hemmet fungerar i längden också.

 • Investera bara i saker du älskar – slopa slit och släng kulturen, satsa istället på inredning som du verkligen behöver och som har bra kvalitet.

 • Ge inredningen tid – samla inspiration, moodboards och testa dig fram med olika kombinationer. Prylarna hittar till slut sin rätta plats!

 • Rensa och behåll bara saker du verkligen gillar– under åren samlar vi på oss massvis, se till att sälja eller ge bort saker regelbundet och omge dig istället med saker du gillar.

 • Mixa och matcha – blanda gärna nytt med gammalt, ljust med mörkt, mönstrat med enfärgat. Det ger en betydligt personligare känsla i hemmet och en dynamisk helhet när man lyckas få en fin balans i inredningen.

Text: Elfa

www.elfa.com

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1452

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2437