Oct 9, 2021

5 trender för dig som bygger badrum 2022


För dig som ritar, installerar eller beställer badrumsinredning lägger vi här fram bevis på nästa års trender vad gäller kakel och badrumsinredning. Framtida badrumsdesign i Europa exponeras vanligtvis först på den stora mässan Cersaie i Bologna, Italien. Förra året blev den av naturliga skäl inställd, för att i år åter öppna för besökare för 38:e gången, om än med Corona-pass och anpassade avstånd. Våra norska Purus-kollegor summerar de fem viktigaste trenderna som de observerade bakom ansiktsmasker under förra veckans event:

1. LEKFULL VINTAGE

Inredningsstilar från förr, i synnerhet de som präglade 50-talet, är tillbaka på modet i ny, modern tappning. Du ser det på terazzo- eller terracottagolv, färgad keramik och pelartvättställ. Även genom kakel i geometriska mönster eller eleganta dekorationer, såsom badrumsmosaiker.

2. NATURNÄRA ÅTERHÄMTNING

Spa-upplevelserna fortsätter understryka en önskan om att gömma undan ett stycke natur i våra inre rum. Den lugnande och återhämtande karaktären hos naturen har frodats i en osäker pandemisk omvärld. Marmor, sten, bladmönster och trä-strukturer jordar oss och det är tydligt fokus på att få in växtlighet såsom bambu, kinesisk vintergröna och alla typer av ormbunkar i badrummen.

3. DJUPBLÅ LYX

Blått har alltid varit populärt i badrum, men i år har vi sett allt från turkos aqua, till azur- och marinblått breda ut sig. Ett badrum i sobert blått med detaljer i mässing upplevs lyxigt och dyrt. En tacksam kontrast mellan djupblå och beige eller vitt innebär att färgen är lätt att lyfta in som accent i badrummet, samtidigt som det upplevs vara tidlöst, vilket talar för att trenden får fäste 2022.

4. VÄNLIGA PASTELLER

Dragningen till subtila nyanser och mjuka färger fortsätter, som exempelvis den rosa färgen. Efter att ha avlägsnat myten om att vara en exklusivt feminin färg fungerar rosa i olika nyanser, både i familjebadrummet och på gästtoan. En snygg färg som gör miljön harmonisk och trevlig att vistas i.

5. MATTVITA DETALJER

Blandare erbjuds inte bara i traditionell kromfinish utan i såväl matt vit som mattsvart, som av allt att döma har kommit för att stanna, liksom mässingen. Genomgående är många armaturer och speglar rörelsestyrda eller har en enkel touch-funktion som reglerar ljus eller volym. Det är också mycket fokus på enkel rengöring.

Vi spår att tillverkare som investerar i miljövänlig teknik och skapar genuint hållbara produkter med lång livslängd vinner i längden. Det viktigaste av allt är att slutanvändaren känner sig trygg med installationerna och kan njuta av sin hygienritual och trivas i många år framöver i sitt nya badrum.

Text: Purus

Bilder: Jarle Ørnebro, Purus

https://www.purus.se/

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  4
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  4
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1305

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4738
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332