Oct 19, 2021

5 tips för en bättre teknisk förvaltning


Estate Logs presenterar fem tips på hur brf kan få en bättre teknisk förvaltning.

 1. Förvalta framtiden
  Bygg- och fastighetssektorn ansvarar för ca 21% av Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser. Genom att vi tar ansvar och gör det vi kan när vi förvaltar våra fastigheter kan vi bidra till minskade utsläpp. Här kommer några tips;
  • Byta till LED-belysning. LED-lampor använder upp till 90% mindre energi än vanliga halogenlampor.
  • Planera resorna till fastigheterna. Genom att planera bilresorna till fastigheterna kan utsläppen minskas med 13%.
  • Gå papperslös (med Estate Logs). Introducera digitala system och lagra dina dokument i molnet. Genom att möjliggöra omedelbar åtkomst till fastighetens elektroniska filer ökas dessutom effektiviteten och enkelheten i ditt arbete.

 2. Ett tydlig driftavtal
  Undvik tveksamheter och förvirring om vem som äger ansvaret när en skada uppstår i fastighetsbeståndet med ett sakligt avtal som beskriver parternas ansvar. Estate Logs tillhandahåller tydliga förfrågningsunderlag samt kontrakt med bilagor när vi handlar upp driften åt våra kunder.

 3. Gå utbildningar! 
  Kunskap är makt. Vad innebär provning av sprinkler eller brandlarm och hur ofta ska de utföras för just dina fastigheter? Hur ofta ska ventilationsfiltret bytas egentligen och varför? Genom att gå utbildningar om fastighetens tekniska installationer får du kunskap om vad som är viktigt och varför. Det ger dig en trygghet i din roll som förvaltare.

 4. Glada hyresgäster
  Ta hand om dina hyresgäster och se till att de känner sig hörda. Estate Logs vill förenkla processen för felanmälan genom att förse hyresgäster med ett digitalt verktyg för att registrera felanmälan. Felanmälan är såklart aldrig roligt för en hyresgäst, men upplevelsen kan bli mindre frustrerade när verktyget tillåter hyresgästen att följa utvecklingen av sin felanmälan och möjligheten att kommunicera direkt med felanmälans ansvariga drifttekniker.

 5. Tekniken är här, använd den.
  När du väljer system eller plattformer för att digitalisera den tekniska förvaltningen är det viktigt att du väljer verktyg som förenklar och förbättrar din tekniska förvaltning, utan att göra jobbet mer ansträngande. Dokumentationen av rondering och felanmälan ska automatiseras och lagras online för att minska administrationsarbetet. Med Estate Logs blir informationen om fastigheten lättillgänglig vilket underlättar uppföljningen av t ex incidenter eller myndighetskrav.

Text: Estate Logs

https://www.estatelogs.com/

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  2
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  2
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  2
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1305

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4738
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332