Jan 30, 2022

4 vanliga problem i parkeringshus – och hur säkerhetsteknik löser dem


För fastighetsägare av parkeringshus är det ibland intressant att se över olika säkerhetslösningar för att öka tryggheten. I den här artikeln berättar Kristoffer, en av SafeTeams säkerhetsexperter, om vanliga problem i parkeringshus/garage som han brukar hjälpa SafeTeams kunder att lösa.

Ofta är det något av följande fyra problem i parkeringshuset som föranleder att kunder kontaktar SafeTeam:

 1. inbrott i bilar
 2. slangning av bensin
 3. bil- eller cykelstölder
 4. upplevd otrygghet i garaget.

– Stora öde ytor gör att många kan känna sig otrygga i garaget. Det finns dock flera åtgärder som vi som säkerhetsföretag kan bidra med, varav passersystem och dörrautomatik är vanligt. För garageägare som vill gå ett steg längre är kamerabevakning effektivt, säger Kristoffer, projektör på SafeTeam.

Säkerhetslösningarna som SafeTeam rekommenderar till garageägare anpassas till vilken problematik som finns, samt om garaget är låst eller öppet för allmänheten – det styr valet av säkerhetslösning.

Säkerhetslösningar för låsta parkeringshus

Många fastigheter har parkeringshus i källarplanet med förhyrda P-platser för boende. För att förhindra inbrott och skadegörelse är boendegarage vanligtvis låsta. Men det måste finnas en viss öppenhet för behöriga fordon och häri ligger ofta sårbarheten.

Begränsa tillträdet med passersystem

Tillträdesstyrning kan ske med traditionella mekaniska lås. Men om nycklar hamnat i orätta händer kan ett elektroniskt passersystem lösa säkerhetsproblemen, eftersom borttappade nyckelbrickor då kan spärras.

Avskräck från brott med kameror

Trots passersystem kan det dock hända att säkerhetssystemet förbigås, till exempel att en bil kör in tätt efter en annan bil. För att förhindra detta kan kamerabevakning vara en bra säkerhetslösning. Möts man av en kameraskylt då man olovligen försöker ta sig in i parkeringshuset är det många som avstår.

Styr tillträdet med hjälp av kameror och nummerplåtsavläsning

Med dagens teknik är möjligheterna närmast oändliga. För ett modernt garage, där säkerhetskraven är extra höga, kan kamerateknik med nummerplåtsavläsning installeras. Med hjälp av videoanalys kan kameror då styra passersystem, som endast öppnar garageporten för fordon som har behörighet till garaget.

Säkerhetslösningar för öppna parkeringshus

I öppna parkeringshus är det lätt att ta sig in – speciellt i fristående garagebyggnader med öppna plan. Här kan säkerhetsproblem inte lösas genom att förhindra tillträdet, eftersom öppna betalplatser ofta är en viktig inkomstkälla.

Kamerabevakning har hjälpt många garageägare

Kameror i parkeringshuset är här en trygghetsskapande åtgärd. Det avskräcker från kriminella handlingar, som inbrott och stölder. Kamerabevakning ökar också den upplevda tryggheten.

– I ett parkeringshus med kameror kan många känna: Det är gott att någon ser mig! Den upplevda tryggheten är mycket viktig för trivseln, till exempel i en bostadsrättsförening, berättar Kristoffer, projektör på SafeTeam.

Säkerhetsteknik för parkeringshus kräver ett helhetstänk

Det är viktigt att säkerhetstekniken i ett parkeringshus är funktionell och att olika tekniska lösningar fungerar väl tillsammans. Ta därför hjälp av ett säkerhetsföretag med bred kompetens som kan hjälpa er med helhetslösningar: såväl lås- och passersystem, som dörrautomatik och kameror för parkeringshuset.

Värt att veta:

 • Kameratillstånd krävs inte för kamerabevakning i ett privat parkeringshus, om bevakningen har till syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra brott. Här kan du läsa mer om kameratillstånd.
 • Viktigt att tänka på är även tillgängligheten till parkeringshuset, då alla offentliga platser omfattas av lagkrav på tillgänglighet för rörelsehindrade. För parkeringshus innebär det ofta krav på automatiserad dörröppning vid entréer till och från parkeringshuset, t.ex. dörren från P-huset till hissen eller från P-huset ut till gatan.

Text: Safeteam

https://safeteam.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725