Jan 25, 2022

10 tips på hur du får ner elkostnaderna


Har du märkt skillnad på elräkningarna under vinterns kallaste månader? Du är inte ensam. Men det finns en hel del förändringar du kan göra i ditt hem för att hålla kostnaderna nere. Tack vare en mer klimatsmart bostad kan du göra stora energibesparingar och samtidigt spara mycket pengar, bra för både planeten och plånboken.

10 tips för att energibespara i din bostad.

1) Sänk temperaturen
Genom att sänka temperaturen med en grad kan du spara 5 procent av elkostnaderna i en villa som är uppvärmd med direktverkande el eller en värmepump. Att ha 18 grader i stället för 20 grader hemma sparar 10 procent av uppvärmningskostnaden.

2) Skaffa lågenergilampor
Byt till lågenergilampor – om du inte redan gjort det. Under en LED-lampas livslängd sparar du runt 600 kr i energiåtgång jämfört med en vanlig glödlampa.

3) Släck lampor och dra ur laddare
Ta för vana att släcka alla lampor när du lämnar rummet och dra ut mobil- och datorladdare när de inte används. En laddare drar ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.

4) Säg hejdå till standby-läget
Anslut en strömbrytare till dina hushållsapparater som annars brukar stå på standby-läge. Detta mellanläge är en av de största dolda energislukarna och förbrukar ca 2 % av Sveriges årliga elförbrukning.

5) Täta och håll värmen inne
Täta ordentligt kring fönster och dörrar så värmen hålls kvar inne. Se till så inga möbler täcker element och blockerar värmen från att sprida sig i rummet.

6) Dra ner persiennerna
Använd gardiner eller dra ner persiennerna på nätterna för att förhindra värmen att smita ut genom fönstren. Nerfällda persienner gör fönstret likvärdigt med ett modernt energiglas, dock utan någon extra kostnad.

7) Tvätta effektivt
Tvätta dina kläder i fulla maskiner och i så låga temperaturer som möjligt. Att tvätta i 40 grader istället för 60 nästan halverar energiåtgången.

8) Byt duschmunstycke
Byt till ett snålspolande duschmunstycke och minska den konsumerade vattenvolymen med upp till 70 %. Varmvatten står för över en tredjedel av hushållens energianvändning, så här kan du spara mycket.

9) Tilläggsisolera huset
Kolla upp möjligheten att tilläggsisolera om du bor i ett gammalt hus. Alla hus kan idag byggas eller renoveras till en standard där de genererar mer energi än de använder på ett år.

10) Få koll med appar
Minska din energiförbrukning genom att tvätta och diska under de tidpunkter det är lägst kostnad. Det finns många smarta appar som håller koll åt dig.

Text: Erik Olsson Mäklare

https://www.erikolsson.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725